Šta je bioenergija, kako i kojom metodom pomaže bioenergetičar Muhamed Omerović?

Šta je bioenergija?
Bioenergija je energija života, doslovno “životna energija”. Svaki čovjek, biljka, životinja je energetsko biće i sastavni dio svemira. Bioenergija se nalazi u nama i svuda oko nas. Da u čovjeku nema životne energije, bio bi mrtav.

Ljudski organizam je usporediv sa stablom. Kad stablo nema dovoljno energije za život (tokom sušnog perioda ili kad oboli) ono odbacuje plodove, lišće, sitne grančice…. Kad uzrok koji je doveo do manjka energije (suša ili bolest) prestane postojati, stablo ponovo postane normalno, tj. daje plodove, ima bujnu zelenu krošnju punu lišća, krupnih i sitnih grana…

Kod čovjeka se, usljed raznih faktora (bolest, psihička i fizička premorenost, povrede, promjene u metabolizmu…), osjete promjene na tijelu. Dolazi do gubitka kose, slabe vid i sluh, stradaju zglobovi, ruke, noge… Zašto? Kako kod drveta koje, kad je životno ugroženo, odbacuje plodove, lišće, grančice da bi samo stablo ostalo što duže u životu, tako i kod ljudskog organizma dolazi do analognih pojava. Manjak životne energije organizam nadoknađuje tako što tu energiju oduzima od drugih manje važnih dijelova tijela (kosa, nokti, koža, ruke, noge, sluh, vid). Srce kao najvažniji organ u ljudskom organizmu na taj način biva obezbijeđeno sa dovoljnom količinom energije. Jer dok radi srce i ljudski organizam je živ.

Liječenje uz pomoć bioenergije je terapija koja može uravnotežiti i uskladiti fizičko i duhovno stanje organizma.

Kod kojih bolesti i oboljenja pomažu terapije bioenergetičara Muhameda Omerovića?
Bioenergetičar Muhamed Omerović pomaže prije svega ljudima koji imaju bolove i to kako bolove poznatog tako i bolove nepoznatog porijekla.

Najbolji rezultati su kod tzv. sportskih povreda kao što su:

 • Razna nagnječenja kostiju, tetiva i mišića sa ili bez hematoma
 • Rupture i istegnuća mišića, tetiva i ligamenata
 • Teniski lakat
 • Razne upale koje su posljedica trenažnog procesa ili takmičenja
 • Mliječna kiselina koja se nagomilava u mišićima u obliku miogeloza (laktata)

Zatim, najčešće kao posljedica stresa ili posla (kancelarijski poslovi ili poslovi u tvornicama i slično) javljaju se bolovi i ukočenost vrata i ramenog dijela.

 • Bolovi u leđima, koljenima, šakama, stopalima, stomaku…
 • Dosta uspješno uklanja i kalsifikate i petni trn.
 • Osobe sa glavoboljama, običnim i migrenskim i osobe koje imaju problema sa sinusima jedni su od najzadovoljnijih osoba koje potraže pomoć bioenergetičara Omerovića.
Sportski novinar Marko Cvijanović na tretmanu kod bioenergetičara Muhameda Omerovića
Kojom metodom liječi bioenergetičar Muhamed Omerović?

Bioenergetičar Muhamed Omerović nije niotkoga učio kako i na koji način liječiti ljude bioenergijom. Metoda kojom liječi nastala je tokom 23 godine. Slijedeći intuiciju razvio je vlastitu metodu, ako se to može nazvati metodom. Sam Omerović ne voli upotrebljavati taj termin jer svaka osoba je posebna i svako dobije tretman prilagođen njegovim potrebama.

Bioenergetičar Muhamed Omerović praktikuje dvije vrste tretmana i to

A) Tretman ”FACE TO FACE”

B) Tretman sa distance (Tretman na daljinu)

TRETMAN 'FACE TO FACE'
 1. Tretman ”FACE TO FACE” odnosno tretman u ličnom kontaktu sa povrijeđenom ili bolesnom osobom je tretman koji daje najbolje i najbrže rezultate i dugo je bio jedina vrsta tretmana koju je bioenergetičar Omerović praktikovao.

Sam tretman se sastoji od:

 1. Kratrkog razgovora
 2. Pregleda
 3. Sesije bioterapije

U kratkom razgovoru, pacijent obavještava bioenergetičara o svom problemu.

 1. Nakon što je iznio svoj problem, bioenegetičar pristupa pregledu. Pregled se sastoji od laganog dodirivanja prstima povrijeđenog ili bolesnog dijela tijela.
 2. Sesija bioterapije započinje polaganjem dlana ili dlanova na povrijeđeno ili bolesno mjesto. Nakon minut-dva (probna sesija) bioenergetičar sklanja ruku te pita pacijenta za reakcije.

Pacijenti, tokom same sesije, obično pod rukama osjete toplotu, pulsiranje i vibracije.

Tokom samog tretmana vidljivi su i rezultati. Intenzitet bola se znatno smanjuje ili potpuno nestaje.

Pauze su sastavni dio tretmana ”FACE TO FACE” jer organizam uglavnom, nije u stanju apsorbovati svu količinu energije koju dobija tokom ove vrste tretmana.

Za uspješnost bioterapije najvažniji je sam početak, taj djelić sekunde  kad se položi ruka na bolno ili povrijeđeno mjesto u kojem sve počinje.

Pogrešno je mišljenje da ukoliko bioenergetičar razgovara s nekim ili ukoliko pogledom ne prati ruku koja je položena na pacijenta da je slabiji učinak. Zato ne treba da čudi komuniciranje sa drugim osobama ili komentarisanje nekih pojava ili događaja koji nisu ni u kakvoj vezi sa pacijentom dok sama sesija bioterapije traje.

Tretman ”FACE TO FACE” traje do 30 minuta jer je to vrijeme koje skoro svaka osoba može podnijeti bez da osjeti mučninu ili nelagodu. Samo pojedine osobe (to su uglavnom aktivni sportisti) mogu duže od 30 minuta biti izložene bioterapiji u toku jedne sesije.

TRETMAN SA DISTANCE (TRETMAN NA DALJINU)

Sam tretman na daljinu traje duže nego tretman ”FACE TO FACE”. Sastoji se iz dva dijela:

 1. Kratak razgovor, isto kao i kod tretmana ”FACE TO FACE”. Taj razgovor je jako bitan jer se bioenergetičar Omerović oslanja isključivo na pacijentovo viđenje problema jer ne postoji mogućnost pregleda.
 2. Sesija bioterapije za razliku od sesije u ličnom kontaktu traje znatno duže i nema čestih pauza. Ruku ili ruke na bolno mjesto stavlja sam pacijent ili neko ko je tad kod njega jer na neke dijelovima tijela pacijent ne može sebi ni držati ruke ili bi držanje bilo moguće uz velike poteškoće. Pacijentu bude rečeno da stavi ruke na bolno mjesto i kad ruke budu na bolnom (povrijeđenom) mjestu, pacijent obavještava bioenergetičara da može početi i sesija bioterapije počinje.

Ruke se drže na bolnom mjestu sve dok bioenergetičar ne kaže da ih treba skloniti. Kad se sklone ruke provjerava se kakvo je stanje i po potrebi postupak se ponavlja.

Kod ove vrste tretmana još nije zabilježeno da je neko imao neželjenih posljedica kao što su mučnina ili slično. Zbog manje količine energije koja se prenosi na ovaj način i sam učinak je slabiji nego kod tretmana ”FACE TO FACE” ali se to nadoknadi dužinom trajanja same sesije bioterapije.

Ova vrsta bioterapije preporučuje se osobama koje su osjetljive i ne mogu primiti energiju ”FACE TO FACE” kao i osobama koje su fizički daleko od bioenergetičara.

Za rezervaciju termina i više informacija o tretmanu s distance posjetite stranicu: Bioenergija na daljinu.

Da li I koliko osoba istovremeno može biti podvrgnuto bioenergetskom tretmanu?
Specifičnost bioenergetičara Omerovića ogleda se i u tome što tretmane na daljinu najčešće se radi kod više osoba istovremeno, a može se odvijati uporedo dok traje i tretman ”FACE TO FACE”. Količina energije koju pacijenti dobijaju ne zavisi od njihovog broja. Dakle, ukoliko se nad više pacijenata istovremeno vrši tretman na daljinu, dobiju istu količinu energije koju bi dobili i da su sami na tretmanu.

Kao sredstvo za komuniciranje može se koristiti telefon, viber, watsap, messenger (govorom) ili čak tekstualne poruke. Čim započne terapija na daljinu, bioenergetičar Muhamed Omerović prekida vezu i uspostavlja je ponovo tek kad treba dati uputstvo da se sklone ruke.

Koliko je tretmana neophodno?
Do sada su najbolji rezultati postizani nakon jednog do dva tretmana i za najveći broj osoba važi to pravilo da trebaju doći jednom do dva puta. Više od dva puta je izuzetak, ali to zavisi i od osobe kao i od vrste povrede ili bolesti.

Pacijent je uvijek taj koji određuje koliko je tretmana neophodno. Ako nema bola nema ni potrebe za tretmanom.

Bioenergetičar ne djeluje preventivno svojim tretmanima. Znači, ako nemate problem ne trebate ni dolaziti. Da bi imalo smisla dolaziti treba da postoji fizička bol, napetost, nelagoda i slično.

Da li će se bol javiti ponovo?
Kad bol prestane ljudi se obično pitaju koliko će potrajati stanje bez bola. Na to pitanje nemoguće je dati tačan odgovor. Mnogo faktora je koji na sve to utiču.

Ali da to probamo objasniti na ovaj način:

Pretpostavimo da se neko posiječe nožem po ruci. Ode hirurgu koji mu to ušije i rana zaraste. Ne krvari i ne boli. Ako se taj neko ponovo posiječe nožem po ruci normalno je da će krvariti i da će ga boljeti. A da li je hirurg tu kriv?

Idealno bi bilo da nakon jednog tretmana svi problemi nestanu i da se nikad više ne pojave, ali to je nemoguće.

Da li su rezultati bioenergetskih terapija placebo efekat?
 Među neupućenim uvriježeno je mišljenje da djelovanje bioenergije nije ništa drugo do placebo efekat. Ne mali broj osoba je ubijeđen da će pomoć od bioenergije biti jedino moguća ako sam sebe ubijedi da će mu nakon tretmana biti bolje. Međutim, nije tako. Rezultati bioterapije ne zavise od stepena uvjerenosti osobe koja dolazi na bioterapiju. Bioenergetska metoda koju koristi Muhamed Omerović daje izvanredne rezultate. Više od 90 odsto osoba koje su zatražile njegovu pomoć bilo je zadovoljno učincima bioterapije. Među onima koji su na sebi osjetili djelotvornost ovog prirodnog načina liječenja ima i veliki broj skeptika koji su došli ili po nagovoru najbližih ili da uvjere Muhameda Omerovića da im ne može pomoći.

Dakle, skeptici su dobrodošli.

Da li je odlazak ljekaru ili fizijatru (fizioterapeutu) kompatibilan sa bioenergetskom terapijom?

Odlazak ljekaru i fizijatru ili fizioterapeutu ne umanjuje efekte bioterapije. Naprotiv, preporučuje se kombinovati posjete ljekarima i bioenergetičarima. To se posebno odnosi kod nekih preventivnih djelovanja kao na primjer kod pretilih osoba, te kod osoba koje trebaju preventivno ojačati pojedine mišiće i skupine mišića da bi se smanjio rizik od ponovnog vraćanja bola koji je nestao tokom bioterapije (na primjer kod bolova u leđima, koljenima i ostalim zglobovima) i stručna pomoć fizijatara, fiziotrerapeuta i fitnes učitelja je od krucijalne vrijednosti. 

PODIJELI